Saturday, March 23, 2013

Kematian


22 Mac 2013

Saya membuka facebook, terpampang terus berita kesyahidan seorang ulama' besar dunia; Fadhilatus Syeikh Saed Ramadhan al-Buthi yang terkenal dengan kehebatan ilmunya dan tulisannya dalam kitab Fiqh al-Sirah serta banyak lagi buku.Berdebar jantung menyaksikan berita musibah ini. Allah sahaja yang tahu apa yang terjadi pada perasaan saya pada ketika itu. Merasakan satu tamparan musibah yang maha hebat. Terngiang-ngiang cerita kematian ulama' dan tokoh hebat Islam yang dibunuh kejam oleh regim pemusuh Islam. Dan, ia kini terjadi sekali lagi, di zaman saya sudah pandai melihat situasi. Ia terjadi lagi, di zaman saya. Membuatkan saya terasa amat-amat takut akan berita kekejaman dan kehilangan yang besar ini.


23 Mac 2013

Telefon bimbit memberi isyarat mesej, dan saya terus membuka:

"Awak! Adik usrah sy meninggal dlm tido! Pagi tadi, Mahani Hamzah, usul taun 2. Al fatihah."

Sekali lagi saya tersentak!

Allah...lagi berita kematian. "Dy sakit apa kak?" Saya bertanya.

"Takde sakit. Dalam tido."

Inna lillahi wainna ilaihi raji'un...

********************************************

Kematian. Satu yang sangat berjaya memuhasabah saya. Mungkin kerana sudah lama berada dalam zon selesa, Allah memberikan kaedah berbeza untuk menyuntik kembali iman yang semakin pudar.

Kedua-dua berita kematian tadi, amat-amat berjaya memuhasabah saya. Kematian yang mulia; Allahyarham Fadhilatus Syeikh Saed Ramadhan al-Buthi, sangat menyedarkan saya. Allah telah memilihnya untuk kembali kepadaNya dalam keadaan yang baik. Di hari Jumaat yang diberkati, di dalam masjid, ketika sedang memberikan kuliah agama (iaitu di majlis mengingati Allah, di mana para malaikatnya berpusu-pusu untuk memenuhi ruangan di dalam majlis itu). Apakah yang lebih baik, selain kembali kepada Allah, dalam keadaan sedang mengingati Allah dan mengajak manusia ke arah kebaikan?

Lalu saya menyoal diri, apakah agaknya situasi kematian saya apabila maut menjemput? Ia merisaukan saya..

Berita kedua pula, adik junior di jabatan pengajian yang sama. Walaupun saya tidak mengenalinya, tapi ia terasa seolah-olah sangat dekat. Berita yang menganggu jiwa dan ketenteraman saya. Entah kenapa, mendengar berita almarhumah adik ini meninggal dunia dalam keadaan tidur, membuatkan saya merasa risau keadaan saya akan dikembalikan, masa saya dicabut nyawa nanti. Adakah saya sudah bersedia untuk itu? Soalan itu sekali lagi menakutkan saya. Walau ia hanya diungkap main-main pada ketika ini, ia sangat mengganggu saya. Sehingga saya terasa ingin menerbitkan post ini.

Allahu Akbar! Sudahnya, nyatalah kebenaran firman Allah:


Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya. (Ali Imran: 185)


Adakah kita berjaya mengecapi syurga, atau gagal lalu dicampakkan ke dalam neraka, semua bermula di titik awal perjalanan kita ke arah itu, iaitu KEMATIAN.

Jika baik keadaan kita ketika menghadapi kematian, insyaAllah baik jualah keadaan kita di dalam kubur (alam barzakh) dan seterusnya. Namun, jika buruk keadaan kematian kita, maka buruklah balasan kita di alam barzakh kelak. Wal'iyyazubillah..

Sesungguhnya, saya sangat risau. Apakah akan berlaku di saat kematian saya nanti? Apakah kita semua sudah bersedia menghadapinya jika sesaat selepas ini, kematian menjemput kita? 

Marilah sama-sama mengingati, bahawa kematian itu akan datang tanpa kita sedari, dan ia akan menjemput kita tanpa mengenal usia.


Dan di antara mereka pula ada yang (berdoa dengan) berkata: "Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab neraka". (Al-Baqarah:201)

Maafkan saya jika saya pernah silap kepada semua. Masa saya juga akan tiba, tanpa saya ketahui ketikanya. Moga Allah merahmati kalian.

Wallahu a'lam.

0 suara pembaca:

Post a Comment

Sila tinggalkan pandangan anda kepada saya. Semoga menyumbang kepada penambahbaikan dan membantu saya sentiasa bersemangat!! Syukran. (^_^)